احساس گناه چیست و چه عللی دارد؟
احساس گناه و عذاب وجدان
دو حس عذاب وجدان سالم و غیر سالم داریم و باید بدانید در زمان احساس گناه با کدام یک روبرو هستید. گناه سالم زمانی رخ میدهد که کار بدی انجام دهید. به طور مثال وقتی به کسی آسیب میزنید و میتوانستید جلوی آن را بگیرید؛ به این احساس دست پیدا میکنید. برای مقابله با این حس، گناه خود را قبول کرده و از طرف مقابل معذرت خواهی کنید. همچنین میتوانید رفتارتان را تغییر داده تا دیگر این چنین مشکلی که شاید به هر دلیلی به وجود آمده رخ ندهد.
گناه ناسالم نیز زمامی رخ میدهد که شما مقصر نبوده و یا آن موقعیت از کنترل شما خارج بوده است. به طور مثال زمانی که شما و دوستتان در یک جا کار کرده و ترفیع میگیرید؛ برای ناراحتی او دچار احساس گناه میشوید. برای کنار آمدن با این احساس گناه واقعگرا بوده و موقعیت را صادقانه شرح دهید.
علت احساس گناه
احساس گناه به دلیل خطای مرتکب شده: زمانی که فرد به کسی از لحاظ روحی و یا جسمی ضرری برساند؛ این نوع احساس گناه ایجاد میشود. برخی افراد پس از انجام این کارها پشیمان میشوند که امری طبیعی است. اما زمانی که فرد به طور دائم این حس را با خود تکرار کند؛ مشکل ساز میشود. بهتر بوده گذشته را قبول کرده و از خطای خود عذرخواهی کرده و با آن کنار بیایید.
احساس گناه به دلیل خطای محقق نشده: گاهی فرد به فکر این است که کاری را که مخالف موازین اخلاقی و یا قانون بوده؛ انجام دهد. در این مواقع درست است که فرد به طور عملی دچار اشتباه نشده؛ اما فکر کردن به این کارها میتواند باعث وجود احساس گناه در فرد شود.
احساس گناه به دلیل خطایی که فقط تصور میکنید؛ مرتکب شدهاید: ما از خیلی اتفاقات برداشت نادرست داریم که علت بسیاری از احساسات ناخوشایند است. در این حالت فرد به طور عملی خطایی را انجام نداده و فقط تصور میکند که آن را انجام داده است. این باوری که ساختهاید به قدری زیاد است که انگار شما در واقعیت این کار را انجام دادهاید.
احساس گناه به دلیل عدم کمک کردن کافی به دیگران: بر فرض مثال دوست شما دچار بیماری شده و نیاز به پرستاری دارد. شما در این شرایط به او کمک میکنید؛ اما اگر به دلیل مشغله روزمرگی یا هر علت دیگری وقت کمتری را برای او اختصاص دهید، دچار حس بد گناه خواهید شد. در این حالت تمام تلاشتان را میکنید تا راهی برای کمک به دوستتان پیدا کنید.