شمع خودرو
شمع خودرو
شمع خودرو ابزار و وسیلهای است که برای انتقال جرقههای متناوب برق درون سیلندرها، ساخته شده است. به عبارت دیگر شمع خودرو در واقع قطعهای کوچک است که از اهمیت خاصی در خودرو بر خوردار میباشد که در محفظه سیلندر قرار میگیرد و با جرقه زنی، نیرو و انرژی لازم را برای موتور فراهم میکند.
اگر، این قطعه با مشکلی مواجه کند پیامدهایی را به دنبال دارد که از جمله مهمترین و مشهودترین آنها لرزشهای غیر عادی خودرو است. شمع خودرو با هدف شروع فرآیند احتراق در موتور تعبیه شده است و همه وسایل نقلیههایی که با سوخت فسیلی کار میکنند برای تکمیل عملیات احتراق در پیشرانه، احتیاج به چنین ابزاری دارند که با جرقه زدن عامل شروع کار موتور باشد.
عملکرد شمع خودرو
با استارت خودرو، بعد از اینکه سوخت به درون سیلندر منتقل گشت، و با هوا ترکیب شد، شمع خودرو با دریافت ولتاژ بالا و جرقه زدن، منجر به سوختن بنزین یا گاز، و تولید انرژی مورد نیاز به جهت شروع فعالیت قطعات موتور و در نتیجه حرکت خودرو میگردد.
نحوه کار شمع خودرو
لازم به ذکر است که باتری خودرو، عاملی است که ولتاژ اولیه مورد نیاز برای عمل جرقه زدن را تامین میکند. در این جریان، قطعه ایی به نام کوئل موجود است که از سیم پیچیهای القایی ایجاد شده است و وظیفه آن، دریافت ولتاژ پایین از باتری، تقویت جریان آن و انتقال آن به سمت شمع خودرو است.
از سوی دیگر، دو الکترود مثبت و منفی در شمع وجود دارد که بعد از دریافت ولتاژ، جریان آن را مجدد افزایش داده و منجر به بالا رفتن ولتاژ گازهای موجود در محفظه میشوند؛ و در ادامه سبب رسانای جریان الکتریکی شده و احتراق سوخت فسیلی شروع میشود.
از جمله نکات مهم درباره شمع خودرو این است که، شمع خودرو، به ولتاژی بین 12تا 25هزار ولت نیاز دارد تا عملکرد درست و به موقعی داشته باشد.
اجزای تشکیل دهنده شمع ماشین
شمع ماشین که بر روی قطعه سیلندر خودرو قرار دارد، از اجزای زیر متشکل شده است.
عایق چینی
الکترود مثبت
الکترود منفی
واشر
انواع و اقسام شمع خودرو
در حال حاضر، در بازار، چندین مدل شمع خودرو موجود است که مشخصات و کارایی و طول عمر و قیمتهای آنان با هم کاملا متفاوت است. اما با این حال، و با این گوناگونی، معروفترین شمعهای موجود در ایران، که با خودروهای موجود در ایران سازگاری دارند به شرح زیر است.
شمعهای گرم خودرو
شمع گرم، اغلب جهت پیشرانههایی مناسب هستند که با دور پایین کار میکنند و به عبارت دیگر، به دلیلعدم تولید گرمای زیاد، سرد هستند. اما باید گفت که مقدار زیادی از رسوبات کربن به مرور زمان بر روی این مدل شمع خودرو قرار میگیرند مکه موجب کاهش عمر قطعه میشوند.
شمعهای سرد خودرو
این شمع ها، اغلب در موتورهای با دمای بالا مورد استفاده هستند و بعد از هر بار احتراق، بلافاصله سرد میشوند.
شمعهای نیکلی یا مسی در خودرو
این نوع از شمع ها، مقاومت کمتری در مقابل گرما دارند و طول عمر مفید آنها مابین 20تا 40هزار کیلو متر میباشد.
شمعهای پلاتینیومی در خودرو
در این نوع شمع ها، جنس الکترود آن ها، از جنس آلیاژ پلاتینوم میباشد. عمر مفید آنها بالا بسیار بالاست و تا حدود 100هزار کیلو متر را پشتیبانی میکند و همچنین توانایی تحمل حرارت 2500درجه سانتی گراد را دارد.
شمعهای ایردیومی در خودرو
جنس الکترود مثبت این قطعه از ایریدوم بوده و طول عمر آن نسبت به نوع پلاتینیومی، بیشتر خواهد بود.
شمعهای چند الکترودی در خودرو
در این نوع از شمع ها، دو پلاتین دو الکترودی و دو مسیر جهت عمل جرقه زدن وجود دارد در نظر داشته باشید که عمر مفید این مدل، زیاد است اما تنها برای خودروهای مجاز سفارش میشود.